Araştırdığınız bölgeyi tarihî ve turistik açıdan tanıtan bir yazı yazınız

8.sınıf Türkçe dersi için verilen Van Gölü’nün Şafağı etkinlik sorularından birisi. Soru şu şekilde:

  • Araştırdığınız bölgeyi tarihî ve turistik açıdan tanıtan bir yazı yazınız. Urfa’yı tanıtan bir yazı yazınız. Ülkemizde tanıtmak istediğiniz bir yer hakkında bilgi toplayarak bir sunum hazırlayınız.

Araştırdığınız bölgeyi tanıtan yazı için aşağıdaki şekilde bir metin hazırlanabilir:

Urfa denince ilk akla gelen restoranlarda ve dürümcülerde afiyetle yediğimiz urfa kebap oluyor.  Bu millet olarak yemeye olan düşkünlüğümüzden kaynaklanıyor. Birinci dünya savaşı sonrası yenilgiye uğrayan ittifak devletleri ile beraber Osmanlı İmparatorluğu da yenilgiye uğramış ve ittifak devletleri tarafından işgal edilmiştir. Bu zor günlerde düşman işgaline karşı tek yürek olarak bir araya gelen Urfa halkı düşmanı topraklarımızdan atmıştır. Kurtuluş savaşında gösterdikleri başarılar sebebiyle Urfa isminin önüne Şanlı unvanı eklenmiş ve yeni adı Şanlıurfa olmuştur.  Son yıllarda şehir nüfusunun hızla artması sonucu Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olmuştur. Gaziantep, Adıyaman ve Mardin illeri ile komşu olan kentin Güneyde Suriye ile sınırı bulunmaktadır.

Kökleri çok eskilere dayanan şehir cilalı taş devrinden günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.   Göbeklitepe Höyüğü’nün keşfedilmesi ile ortaya çıkan mabet, MÖ 1100 yıllarında kullanılmış ve tarihteki en eski mabet olarak kabul edilmektedir. Şanlıurfa’nın Hz. İbrahim’in de doğum yeri olduğu kabul edilir. Kur-an, İncil ve Tevrat gibi kutsal kitaplarda adı geçen İbrahim peygamber adına yaptırılan cami, turistlerin yoğun olarak ziyaret ettikleri yerler arasındadır. Hz. İbrahim kıssasında geçen anlatıma göre İbrahim Peygamberin mancınıktan ateşe atıldığında düştüğü yer olarak kabul edilen Balıklıgöl Şanlıurfa kent merkezinde bulunmaktadır.  Çevresi ve kutsal kabul edilen balıkları ile Balıklıgöl, şehrin en turistik yeridir. Yine kur-an’da adı geçen peygamberlerden olan Hz. Eyüp peygamberin doğum yeri de Şanlıurfa olarak kabul edilmektedir.  Birçok peygambere ev sahipliği yaptığı için de kent peygamberler şehri olarak ta anılmaktadır. Urfa’daki bir diğer ziyaretçi çeken mekan önceleri kilise olan ve Selahattin Eyyubi zamanında camiye dönüştürülen ve onun adı ile anılan camidir. Şehir merkezindeki bir diğer cami olan Ulucami tarihsel süreç içerisinde ilk olarak sinagog olarak inşa edilmiş, sonrasında kiliseye dönüştürülmüş ve son olarak Nurettin Zengi döneminden günümüze cami olarak hizmet vermektedir. Selahattin Eyyubi cami ve Ulucami, şehre gelen turistlerin uğrak yerleridir. Şehirdeki yemek kültürünün çeşitliliği ve urfa kebabının ana vatanının bu kent olması burayı lezzet avcılarının da uğrak yerleri arasına sokmuştur.

 

 

“Araştırdığınız bölgeyi tarihî ve turistik açıdan tanıtan bir yazı yazınız” için 3 yanıt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.