BALE DÜŞLERİ Dinleme Metni

4.sınıf Türkçe dersi için verilen BALE DÜŞLERİ Dinleme Metni sorularından birisi. Soru şu şekilde

BALE DÜŞLERİ

Gösteriden iki ay önce bale toplulukları arı gibi çalışmaktadır. Artık balenin öyküsü seçilmiş, müziği bestelenmiştir. Koreograf denilen bir kişi, dans figürleri üretmek için haftalarca uğraşmış, şimdi ilk provanın vakti gelmiştir.

Dansçılar, koreograf memnun oluncaya dek gün boyunca döner, sıçrar ve süzülürler. Sonra da herkes evine gider. Sabah olduğunda, provalar yeniden başlar.

İlk zamanlarda diğer müzisyenler kendi bölümlerini öğrenirken dansçılar, piyano eşliğinde prova yaparlar. Koridor boyunca gezinen ezgileri şefin katı sesi takip eder. Orkestrayı eğitmek ve gösteri sırasında yönetmek şefin görevidir.

Gösteriye sadece birkaç gün kaldığında herkes son prova için toplanır. En heyecanlı zaman gelmiştir. Herhangi bir sorunun çabucak üstesinden gelinmesi gerekir, seyirciler çoktan biletlerini almışlardır.

Her bale topluluğunun sanatçılar, terziler ve kostüm asistanlarından oluşan harika bir kostüm bölümü vardır. Bu bölümde her dansçıya uyan kostümler hazırlanır.

Canlandırdıkları role benzemek için dansçıların kostümleriyle uyumlu bir makyaja da ihtiyaçları vardır.

Açılış gecesinde tüm ekip sahne arkasında toplanır. Önce makyajları sonra ısınma alıştırmaları yapılır. Gösteriden kısa bir süre önce kostümler giyilir. Sahne hazır ve perdeler kapalıyken sahne amiri, ana kapıların açılması komutunu verir. Seyirciler, paltoların hışırtısı, konuşma ve boğuk öksürük sesleri eşliğinde içeri doluşurlar.

Sahne arkasında sahneye ilk çıkacak dansçılara yerlerini almaları çağrısı yapılır. İlk dansçılar yerlerine geçerler. Yavaşça ışıklar söner ve seyirci sessizleşir. Herkes orkestra şefinin girmesini ve başını eğerek selam vermesini bekler. Şefin batonunun bir sallanışıyla müzik başlar. Birden sahne ışıkları yanar, perdeler süzülerek iki yana açılır. Birinci perde başlamak üzeredir.

Sahneye çıkmak muhteşem bir deneyimdir. Sahne ışıkları öyle göz alıcıdır ki seyirciyi tamamen görünmez kılar. Müzik, orkestra bölmesinden yükselir ve dansçılar canlandırdıkları karaktere dönüşürler. Sahnede oldukları sürece yürekten belledikleri büyüleyici hareketler dışında hiçbir şeyin önemi yoktur.

Sonraki birkaç saat içerisinde balenin öyküsü gözler önüne serilir. Genellikle gösterinin ortasında bir ara verilir. Son sahnede ışıklar söndüğünde geriye bir tek dansçıları alkışlarla tekrar sahneye çağırma bölümü kalmıştır. Memnun bir izleyici, selam vermek için öne çıkan dansçıları kutlamaktan zevk alır.

Susanna DAVIDSON

Bale Düşleri

(Düzenlenmiştir.)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.