Cahit Sıtkı Tarancı’yı tanıtan bir yazı yazınız

6.sınıf Türkçe dersi için verilen Robenson etkinlik sorularından biri şu şekilde:

Cahit Sıtkı Tarancı’yı tanıtan bir yazı yazınız.

 
4 Ekim 1910’da Diyarbakır’ın Camiikebir Mahallesi’nde doğdu. Diyarbakır’da başladığı ilk eğitiminden sonra orta öğrenim için Kadıköy Fransız Saint Joseph Lisesi‘ne gönderildi. Lise öğrenimi için 1931 yılında Galatasaray Lisesi‘ne geçmişti. Şiir yazmaya lise yıllarında başladı. İlk şiirleri Galatasaray Lisesi’nin “Akademi” isimli dergisinde ve Servet-i Fünun dergisinde yayınlandı.Liseden mezun olduktan sonra Mülkiye Mektebine (Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi) devam etti. İlk şiir kitabı ‘Ömrümde Sükut’ Mülkiye Mektebinde iken yayınlandı.

Mülkiye Mektebi‘nden ikinci senenin sonunda atıldı. Yüksek Ticaret Okulu’na girdi ancak memuriyet sınavını kazanıp Sümerbank’ta çalışmaya başladıktan sonra bu okuldan da ayrılmak zorunda kaldı. Daha sonra Karabük’e atandığı için Sümerbank’ta başladığı memuriyetten ayrıldı; çalışma hayatına Cumhuriyet gazetesinde devam etti. Gazete de öyküleri yayınlandı.

Cumhuriyet gazetesinde çalışırken yüksek öğrenimini tamamlamak için Paris’e gitti. Paris’te Türkçe yayın spikerliği yaptı. Bir yandan öykülerini gazeteye göndermeye devam etti. İkinci Dünya Savaşı başlayınca öğrenimini tamamlayamadan Türkiye ‘ye döndü.Askerliğini yaptı. Anadolu Ajansı ve Toprak Mahsulleri Ofisinde daha sonrasında Çalışma Bakanlığında tercüman olarak çalıştı.



1946 yılında’ Otuz Beş Yaş’ adlı şiiri ile birincilik alarak yurt genelinde tanınan bir şair oldu. Yazdığı tüm şiirlerini ‘Düşten Güzel ‘ adlı kitapta topladı.

. Geçirdiği kısmi felç sonucu konuşma yeteneğini yitirdi. Tedavi için götürüldüğü Viyana’da 12 Ekim 1956’da 46 yaşındayken yaşamını yitirdi.

Şiirlerinde eşya-insan arasında kurduğu ilişki edebiyat incelemelerine konu olmuştur. Hece veznini başarıyla kullanan Tarancı, az sözcükle çok şey söylemek taraftarı olduğunu her fırsatta dile getirmiştir. Ziya Osman Saba ile olan mektuplaşmaları edebiyat tarihimizde oldukça meşhurdur.Ölümünden sonra yayınlanan “Sonrası” adlı eserinde Fransız şiirinde yaptığı çeviriler de vardır.

Cahit Sıtkı Tarancı’nın Eserleri:

Şiir:

Ömrümde Sükût (1933, 1968)
Otuz Beş Yaş (1946, 1982)
Düşten Güzel (1952, 1969)
Sonrası (Ölümünden sonra 1957, 1962)
Mektup:

Ziya’ya Mektuplar (Ölümünden sonra 1957. Ziya Osman Saba’ya mektupları)
Hikâye:

Cahit Sıtkı’nın Hikâyeciliği ve Hikâyeleri (Ölümünden sonra Selahattin Ömerli derledi, 1976)
Bütün Şiirleri (Asım Bezirci derledi, 1983)

“Cahit Sıtkı Tarancı’yı tanıtan bir yazı yazınız” için 2 yanıt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.