Doğayla ilgili yapılan sosyal projeler nelerdir?

4.sınıf Türkçe dersi için verilen 5. TEMA DOĞA VE EVREN Dağdaki Kaynak etkinlik sorularından birisi.  Soru şu şekilde:

  • Doğayla ilgili yapılan sosyal projelerin doğaya katkısı üzerine sınıfça konuşunuz.

Doğaya en fazla zararı maalesef insanoğlu vermektedir. Doğanın korunması anlamında bir şeyler yapılması gerekiyorsa bunu da yine insanoğlu yerine getirmelidir. Doğanın, doğal yaşamın, ormanların ve çevrenin korunması anlamında birçok dernek, vakıf ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ile devlet kurumları yürüttükleri projeler ile toplumda farkındalık oluşmasını amaçlanmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucu yeni orman alanları oluşturmuş, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türler (kelaynak kuşları gibi)  koruma altına alınmış, ekolojik dengenin korunması ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir doğa bırakılması sağlanmıştır.

Doğayla ilgili yapılan sosyal projeler denildiğinde kuşkusuz ilk akla gelen kuruluş TEMA Vakfı’dır. TEMA Vakfı, bu alanda birçok proje yürütmekte olup bunlar şu şeklide sıralanabilir: Ağaçlandırma ve Karbon Tutma Projeleri, Kırsal Kalkınma Projeleri, Biyolojik Çeşitlilik Koruma Projeleri, Çölleşmeyle Mücadele Projeleri.

Doğayla ilgili yapılan sosyal proje örnekleri:

81 İlde 81 Orman Projesi: TEMA Vakfı tarafından yürütülen projede tüm ülke genelinde yeni ormanların oluşturulması hedeflenmiştir. Ülke genelinde 81 ilde 2.205.000 adet fidan dikimi yapılmış ve toplamda 1470 hektar orman alanı oluşturulmuştur.

Gözüm Sende Karadeniz Projesi: Sivil Toplum Diyaloğu Platformu tarafından yürütülen projede Karadeniz’deki biyolojik çeşitliliğin korunması amaçlanmıştır. Biyolojik çeşitliliğe ilişkin veri sistemi kurulması amacıyla bilgi toplanırken bu faaliyete halkın katılımı sağlanmış ve bu sayede farkındalığın artırılması sağlanmıştır. Karadeniz’deki biyoçeşitlilik hakkında farkındalık yaratmak için çocuklara yönelik kitapçıklar ve Karadeniz’deki canlılara ait bir tür kataloğu gibi broşürler İngilizce, Türkçe ve Bulgarca olarak basılmıştır. Proje ile ilgili bir de web sitesi kurulmuştur. http://blackseawatch.org

Atık Yağ Çöp Değildir Projesi: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından yürütülen projede Toplumun atık yağın doğaya verdiği zararlar konusunda bilinçlendirilmesi, su kaynaklarımızın korunması, çevreye verilen zararın önüne geçilmesi, denizdeki, topraktaki ve havadaki canlıların daha uzun yaşaması ve gelecek nesillere temiz bir dünya bırakılması amaçlanmıştır. Doç. Dr. Seda TIĞLI AYDIN’ın danışmanlığında yürütülen projede, Kozlu Belediyesi’nin de desteği ile belediyesi aracı ile dolaşılarak kentin birçok yerine atık yağ toplama bidonu yerleştirilmiş, bölge halkı ve apartman görevlileri bilgilendirilmiştir.

Sınırsız Mavi Projesi: Deniztemiz / Turmepa Derneği işbirliğiyle yürütülen projede her yaştan öğrenciye bütün canlı varlıklara ve doğal çevreye karşı saygılı olmak, ülkemizin doğal kaynaklarına sahip çıkma bilincini oluşturmak, İnsan ve deniz arasındaki ilişkiyi fark ettirerek değerli doğal kaynaklarımızı korumak amaçlanmıştır. Proje kapsamında ilköğretim ve lise çağındaki öğrencilere ile doğal varlıkları korumak konusunda bilinçlendirmeyi ve konu ile ilgili farkındalık yaratmayı sağlayacak eğitimler verilmiş ve çeşitli etkinlikler yapılmıştır. 5 yıl sürmesi planlanan projede 300 bin öğretmene eğitim verilerek, 6,5 milyonun üzerinde öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Projenin başlangıcından bugüne 3553 öğretmen, 2007 okul ve 639.326 öğrenciye ulaşılmıştır.

“Doğayla ilgili yapılan sosyal projeler nelerdir?” için 26 yanıt

  1. çok güzel olmuş tamda buna göre ödevim vardı ödevimde çok beğenildi sizden çok teşekkür ederim ellerinize sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.