4.sınıf MEB Yayınları Fen Bilimleri Dersi 4. Ünite MADDENİN ÖZELLİKLERİ Saf Madde ve Karışım sorularından birisi. Soru şu şekilde:
- Günlük hayatımızda eleme yöntemi kullanarak birbirinden ayırdığımız karışımlara örnekler verebilir misiniz?
Unun içerisinde bulunan yabancı maddeleri birbirinden ayırmak için elek ile eleyerek unu içinde bulunan istemediğimiz maddelerden ayırmış oluruz.
İnşaatlarda kum ile çakıl taşını birbirinden ayırmak için eleme yöntemini kullanırız.
Birbirine karışmış olan bakliyatları ayırmak içinde elek kullanırız.
- Süzme yöntemini kullanarak başka hangi karışımları ayırabiliriz?
Süzme yöntemi genellikle katı ve sıvı maddeleri birbirinden ayırmak için kullanılır. Katı ve gaz maddeleri ayırmak için de süzme yöntemi kullanılabilir. Ağıza takılan maske havayı içine geçirirken böcekler, toz gibi katı maddelerin geçişine izin vermez. Haşlanmış makarnayı suyundan ayırmak için süzeriz. Pirinçleri yıkadıktan sonra suyundan ayırmak için süzgeç kullanırız. Demlenmiş olan çayımızı çay tanelerinden ayırmak için süzgeç kullanırız yani süzme yöntemi uygulamış oluruz. Kızartılan patatesi yağından ayırmak için süzme yöntemi kullanırız.
- Süzme yöntemini kullanmak, günlük yaşamımızda ne gibi kolaylık sağlar?
Süzme yöntemini günlük hayatımızı kolaylaştırmak için birçok yerde kullanırız. Haşladığımız tüm sebze veya pirinç, makarna gibi diğer gıdalarımızı suyundan ayırmak için süzme yöntemi uyguladığımız süzgeçleri kullanırız. Aynı şekilde kızartma yaptığımız yiyeceklerimizi patates, biber gibi tüm yiyeceklerimizi yağından süzme yöntemi ile kolayca ayırırız. Demlediğimiz bitki çaylarımızı da bitkilerinden ayırırız.