Oktay Sinanoğlu’nun Türkçeye verdiği önemi metindeki hangi kısımlardan anlıyorsunuz?

5.sınıf Türkçe dersi için verilen Bir Dâhiyle Konuşmak etkinlik sorularından birisi. Soru şu şekilde:

1.Oktay Sinanoğlu’nun Türkçeye verdiği önemi metindeki hangi kısımlardan anlıyorsunuz?

– Oktay Sinanoğlu’nun  “Türkçe eğitim yapılmazsa bilim olmaz.” sözü onun dilimize verdiği önemi gösteriyor.

2.Oktay Sinanoğlu niçin “Yale’de Bir Harika Türk”, “Altın Çocuk”, “Bilimin Harika Çocuğu” gibi isimlerle dünyaya tanıtılıyor olabilir?

– Oktay Sinanoğlu ürettiği teoriler, çözdüğü kuramlar ve henüz 26 Yale Üniversitesinde “en genç profesör” unvanını aldığı için bu isimlerle anılıyor.

3.Oktay Sinanoğlu, yaptığı işleri niçin “ben” yerine “biz” diyerek anlatıyor?

– Oktay Sinanoğlu, geleneklerimizden gelen söylemle “ben” yerine “biz” kullanarak, geleneklerimize bağlılığını, ün ve şöhret peşinde olmadığını, kendini yaptığı işe verdiğini anlatıyor.

4.Metne göre Oktay Sinanoğlu pek çok bilim insanını Nobel’e aday göstererek onların ödül almalarını sağlamıştır. Ancak kendisi “Kaç kere Nobel’e aday gösterildik, belgelerini yolla diyorlar, iki sandık dolusu belge, üşeniyorum, yollamıyorum!” diyerek ödül almayı önemsemiyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?



– Bu durum Onun ün ve şöhret peşinde olmadığını, kendini yaptığı işe verdiğinin ve alçak gönüllü bir insan olduğunun göstergesidir.

5.Siz de yenilikler ortaya koyan büyük bir bilim insanı olmak istiyor musunuz? Eğer istiyorsanız bu durumda ülkeniz için neler yapardınız?

Bende yeni buluşlar yapan, ülkesine ve insanlığa faydalı bir bilim insanı olmak isterim. Özellikle sağlık alanında yaptığı çalışmalar ile birçok hastalığın tedavisini bulan bir bilim insanı olmayı ve insanların yaşam kalitesini arttırmayı isterdim.

“Oktay Sinanoğlu’nun Türkçeye verdiği önemi metindeki hangi kısımlardan anlıyorsunuz?” için 5 yanıt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.