Sahnede Canlanan Oyuncak: Kukla metni kendi cümlelerinizle özetleyiniz.

6.sınıf Türkçe dersi için verilen Sahnede Canlanan Oyuncak: Kukla etkinlik sorularından birisi. Soru şu şekilde:

  • Metinde altını çizdiğiniz bölümleri tekrar okuyarak metni, kendi cümlelerinizle kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz. Sahnede Canlanan Oyuncak Kukla özeti:

Tahta veya bez parçalarından yapılan Kuklalar yetenekli kuklacıların ellerinde sahnede adeta canlanırlar. Kuklalar tiyatro sahnesinde sanki gerçek bir oyuncuymuş gibi bizleri bazen güldürür, bazen de hüzünlendirir. Geleneksel gösteri sanatlarından olan kuklacılık günümüzde televizyonun etkisi ile önemini biraz kaybetmiştir.

Tahta, bez veya plastik gibi malzemelerden yapılan kuklalar ip yardımıyla, ele geçirilerek veya parmağa takılarak oynatılır. Hareketlerin gerçekçi görünmesi için diz ve dirsek gibi eklemlerde menteşe kullanılır. Baş kısımları karton veya pişmiş topraktan yapılır. Ayaklarına kurşun parçaları konularak hamut veya istavroza bağlı ipler ile oynatılan kuklaların hareketleri daha doğal görünmesi sağlanır.

Eski zamanlara çocukları ve halkı eğlendirmek için oynatılan kuklalar Eski Yunan’da genellikle iplidir. Orta Çağ Avrupası’nda kahramanlık öykülerinin anlatıldığı kukla tiyatroları şehir şehir dolaşırdı. Japonların geleneksel kukla tiyatrosunun adı “Bunraku” olup bu oyunda kullanılan kuklalar daha detaylıdır. Üç kişi tarafından oynatılan bu kuklaların ağız, göz ve parmakları bile hareket ettirilebilmektedir. Avrupa’da yaygın olan “Pinokyo” gibi kuklalarda sadece bacakları ve kolları hareket ettirilebilmektedir.

Türkiye’de kukla geleneği çok eski olsa da profesyonel anlamda kukla tiyatrosu olmamıştır. Daha çok düğün ve eğlencelerde karşılaşılan bir oyun türü olmuştur. Kukla geleneği Karagöz ve gölge oyunu geleneğinden daha eskilere dayanmaktadır. Halk öykülerindeki Keloğlan ve Karagöz’ün Kukla tiyatrosundaki karşılığı el kuklalarından İbiş’ tir. El kuklaları, bez kuklalar ve ipli kuklalar kukla tiyatrosunun çeşitleridir. Birde halkoyunlarında kullanılan Çatal Adam Kuklası vardır. Bu türde oyuncu boyutundaki manken kuklanın kol ve bacakları ile oyuncunun kol ve bacakları birbirine ipler ile bağlanır. Sahnede oyuncunun yaptığı hareketleri ipler yardımıyla kuklada yapar ve sahnede iki halk oyuncusu varmış izlenimi oluşturulur. Anadolu’da büyük tahta kaşıklara insan yüzü çizilerek kaşık kuklası da yapılmaktadır.

“Sahnede Canlanan Oyuncak: Kukla metni kendi cümlelerinizle özetleyiniz.” için bir yanıt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.