Yunus Balığı, Tombul Sarı Balık ile hikaye yazınız.

5.sınıf Türkçe dersi için verilen Balık Adamlar Su Altı Dünyası etkinlik sorularından birisi. Soru şu şekilde:

  • Tablodaki yönergeleri izleyerek bir hikaye taslağı oluşturun.
  • Hikayenin giriş bölümü: Yazacağınız hikayenin girişini insanların hayvanları, özellikle balıkları çok sevdikleri üzerine kurgulayın.

İNSAN DOSTLARIMIZ

Sıcak yaz günlerinde en sevdiğim şey deniz yüzünde bir dalıp, bir batarak yüzmektir. Yine öyle bir günde tanışmıştım Mert ve babası ile. Mert ile çok iyi anlaşmıştık, babası elindeki teknolojik cihazlarla bir şeyler yaparken bu küçük çocukta bana kovasından balık atıyordu.

Bir sabah teknenin yanına yaklaşınca annesi Aslı Hanım hemen Mert’e seslendi. Ardından telaşla babasının olduğu yere doğru yöneldi. Endişeli şekilde konuşları bana kadar geliyordu. Benim rengimde bir garip olduğunu anlatıyordu. Ahmet Bey hemen benim olduğum tarafa yaklaştı, elindeki bir çubuk ile derime dokundu ve “hemen incelemem lazım” diye ekledi. “Bu benim araştırdığım hastalık olabilir” deyince biraz korktum doğrusu. Bu hastalık tüm deniz canlılarını tehdit ediyormuş. Denizde yaşayan türlerden bir tanesi çok hızlı çoğaldığı için diğer deniz canlılarının yaşamını tehdit eder boyuta gelmişti.



Ahmet Bey ne kadar düşünse de bunun sebebini bir türlü anlayamıyordu. “Nasıl olurda Uzun Kuyruk balığı bu kadar hızlı çoğalabilir” diye kendi kendine konuşuyordu. Bu balığın adını duyunca sorunu hemen anlamıştım. Zaten son zamanlarda onların yaşadığı yosunluk alan çok genişlemişti. Bu Tombul Sarı Balık anlatmıştı. Uzun Kuyruk balığı o kadar tehlikeli hale gelmişti ki, arkadaşlarımız yengeç ve gök kuşağı balığını oradan kovmuşlar, yuvalarından uzaklaştırmışlardı.  Ahmet beyin çıkardığım değişik sesleri fark etmesi uzun sürmedi. Onlara bir şeyler anlatmak istediğimi anlamıştı. Teknesi ile beni takip etmeye başladı. Yolda bizi Tombul Sarı Balık karşılamıştı. Uzun Kuyruk balığından dert yanıyordu. Onu da yuvasından kovalamıştı, bu canavar balıklar. Kendimi yorgun hissetmeye başlamıştım.  Derimin rengindeki hastalık sanırım şiddetleniyor diye düşündüm. Ama direnmelimdim. Sonunda Uzun Kuyruk balığının yaşam bölgesine gelmiştik. Buradaki yosunların nasıl bu kadar çoğaldığına bir anlam verememişti Ahmet Bey. Denizin içine yosunların olduğu yere bir şeyler sarkıtmaya başladı, ama bir türlü başarılı olamadı. Bu tam yengece göre bir iş diye düşündüm ve onu yardıma çağırdık. Ahmet Bey’in cihazının ucunu Yengeç tam yosunların ortasına yerleştirmişti. Onun sorunu anlaması çok uzun sürmedi. Denizdeki çoğalan yosunların suya bıraktığı atıklar deniz canlılarının hastalanmasına sebep oluyormuş. Bu yosunlar çoğalması ile yosunlardan beslenen Uzun Kuyruk balıklarının sayısı artmış ve diğer canlıları tehdit eder hale gelmişti.

Yaptığı araştırma ile sorunun kaynağının yosunların aşırı çoğalarak su kirletmesi ve diğer deniz canlılarının bundan dolayı hasta olduğu sonucuna varmıştı Ahmet Bey. Yapılan çalışma ile yosunların sayısı azaltılmıştı. Uzun Kuyruk balık eskisi gibi çoğalamadığı için artık diğer canlılar için tehdit oluşturamıyordu. Sonunda bende sağlığıma kavuştuğum için çok mutluydum. Tekneye Mert ve babına teşekkür ziyarete giderken bu kez yanımda Tombul Sarı Balık’ta vardı. Mert onun rengine ve şekline bayılmıştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.