Büyüklerinizin çocukken oynadığı oyunlardan birini anlatınız.

4.sınıf Türkçe dersi için verilen Haydi Çocuklar Oyuna Dinleme Metni etkinlik sorularından birisi. Soru şu şekilde;

  • Adlarını bildiğiniz çocuk oyunları hangileridir?

Saklambaç, körebe, yerden yüksek, istop, yakan top, misket oyunu, ip atlama, dokuz aylık.

  • Büyükleriniz çocukken hangi oyunları oynuyorlarmış? Bunlardan birinin nasıl oynandığını anlatınız.

Bülbül kafeste nasıl oynanır:

Çocuklar halka oluşturacak şekilde el ele tutuşurlar. Bu halkaya bülbül kafesi denir.  Çocuklardan iki-üç tanesi ‘bülbül’ olarak seçilir ve bülbüller kafesin içinde dolaşmaya başlar. Oyun sırasında halkadaki oyuncular ellerini bırakarak, “bülbül kafeste” der. Bu sırada bülbüller halkanın dışına çıkmaya çalışır. Halkadaki çocuklar, bülbülleri dışarı çıkarmamak için hemen birbirlerinin ellerini tutar ve kafesin açık yerini kapatır. Kafesten kaçabilen oyuncular, oyunu kazanmış olur.

 Aç kapıyı bezirgânbaşı kapı hakkı… nasıl oynanır:

Çocuklar sayışma veya tekerleme aracılığıyla aralarından iki kişiyi seçerler. Bunlar bezirgânbaşı olur ve kendilerine kırmızı-yeşil, elma-armut gibi isimler verirler. Bu iki çocuk karşılıklı olarak el ele tutuşarak bir kapı oluşturur ve diğer çocuklar ardı ardına sıralanarak ve bu kapının içinden geçerler. Bu sırada oyunun şarkısı olan:

“Aç kapıyı bezirgânbaşı, bezirgânbaşı…

Kapı hakkı ne alırsın, ne verirsin,

Arkamdaki yadigâr olsun, yadigâr olsun.

1 sıçan, 2 sıçan, 3’üncü de kapana kaçan.”

Bezirgânlar kapının içine aldığı oyuncuya daha önce kendileri verdikleri isimler ile “kırmızı mı, yeşil mi?” şeklinde sorarlar. Kapının içindeki çocuk hangi bezirgânın adını söylerse onun arkasına geçer ve bu durum kervanın son oyuncusuna kadar devam eder.

Oyunun ikinci aşamasında çocuklar bir halatı tutarak ya da birbirlerine kenetlenerek çekişmeye başlarlar. İlk hangi grup halatı bırakırsa, o grup oyunu kaybeder.

“Büyüklerinizin çocukken oynadığı oyunlardan birini anlatınız.” için bir yanıt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.