Esik kurganından çıkarılan “Altın Elbiseli Adam” ı araştırarak elde ettiğiniz bilgileri sınıfta paylaşınız.

6.sınıf MEB Yayınları Sosyal Bilgiler Dersi 2. Ünite Tarihe Yolculuk sorularından birisi.  Soru şu şekilde:

  • ARAŞTIRALIM (sayfa59)

MÖ 5. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen İskit Tigini’ne ait olan ve Esik kurganından çıkarılan “Altın Elbiseli Adam” ı araştırarak elde ettiğiniz bilgileri sınıfta paylaşınız.

Türk tarihinin önemli buluntularından olan Esik Kurganı Anadolu Medeniyetler Müzesinde sergilenmektedir. Milattan önce 500 yıllarına ait olduğu düşünülen çizmeden başlığa, kılıçtan kemere saf altından olan yüzlerce üçgen altının birleşmesinden meydana gelmiştir. Elbisenin Tigin’e ait olduğu kabul ediliyor ama bu kişinin kim olduğu bilinemiyor.

Altın elbiseli adam olarak adlandırılan zırh: 1969’da Kazakistan’nın Almatı şehrine yaklaşık 50km mesafede, Salgar alüvyonlu toprağının 20 kilometre doğusunda garaj inşaatı ve yol düzeltme çalışmaları esnasında tesadüfen bulunmuş ve böylece Esik kurganı keşfedilmiştir. Kurganda üç binden fazla altın eşya, silahlar ve iki gümüş çanak, seramik küpler, eyer örtüleri, tahta eyerler, tahta tabaklar bulunmuştur. Altın elbiseli adam zırhının MÖ 5. yüzyıla ait olması ve kurganın bulunduğu bölgede MÖ 5.yy.’da Sakaların hüküm sürmesi sebebiyle zırhın 18 yaşlarında bir Saka prensi veya prensesi olduğu varsayılmaktadır. Altın elbiseli adam zırhı: sağdan sola doğru kapanan ‘V’ yakalı kısa kaftan, dar süvari pantolonu, diz altında kalan kısa yumuşak çizmeden oluşmaktadır. Kaftan ve çizme üçgen biçiminde işlenmiş, küçük altın levhalar yan yana ve üst üste dikilerek altın bir zırhla kaplanmıştır. Kıyafette kullanılan ipliğin altın olduğu ve altının eğrilerek iplik haline getirildiği anlaşılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.