Güreş sporu hakkında neler biliyorsunuz?

4.sınıf Türkçe dersi için verilen 7. TEMA SAĞLIK VE SPOR İlk Güreşçimiz Koca Yusuf Ve Başarısının Sırrı Hazırlık Çalışmaları sorularından birisi.  Soru şu şekilde:

  • Güreş sporu hakkında neler biliyorsunuz?

Kelime anlamı olarak güreş:  belli kurallar içinde, güç kullanarak iki kişinin türlü oyunlarla birbirinin sırtını yere getirmeye çalışması demektir. Güreş sporunu yapanlara güreşçi veya pehlivan denilir.

Güreş tarihteki en eski sporlardan biridir. Zaman içinde milletlere göre farklı stil ve formları geliştirilmiştir. Türkiye’de Yağlı Güreş, Karakucak Güreşi, Japonya’da Sumo güreşi, Hindistan’da Pehlwani, Amerika’da Amerikan Güreşi gibi değişik adlar ve stiller ortaya çıkmıştır. Güreş, Türklerin milli sporlarından biridir. Tarihimizde önemli bir yere sahip olan güreş,  ilkbahar aylarında doğanın canlanışını kutlamak amacıyla yapılan kutlamalarda, evlenme törenlerinde ve zafer şölenlerinde güreş karşılaşmaları yapılmıştır. 2019 yılında 658. Tarihi Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin düzenlenecektir. Avrupa’da ve Amerika’da kazandıkları başarılar ile tanınan Koca Yusuf, Kurtdereli Mehmet pehlivan, dünya şampiyonu unvanını kazanan ilk Türk güreşçisi Kara Ahmet ile 26 yıl boyunca Kırkpınar başpehlivanlığını elinde tutan Kel Aliço en çok bilenen güreşçilerimizdir.

Güreş Olimpiyat oyunlarında yer almakta Greko-Romen ve Serbest stilde müsabakalar düzenlenmektedir. Avrupa ülkelerinde yaygın olan Greko-Romen stilinde belden yukarısı ile oyun taktik güreş yapılır, ayakla oyun yapılmaz ve rakibin hücumu engellenmez. Serbest stilde ise ayaklar dahil vücudun her yeriyle oyun tatbik edilebilir. Serbest stil geleneksel güreş tarzımıza benzediği için ülkemizde daha yaygındır.

Ülkemizde yörelere göre farklı isimlerde yöresel güreşler yapılmaktadır.

Yağlı güreş: Yağlı güreş Türklerin yüzyıllardan beri yapıldığı kültürel sporlardan biridir. 2019 yılında 658. Tarihi Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin düzenlenecektir. Güreşçilerin vücutlarına yağ sürerek, “Kısbet” adı verilen manda derisinden yapılmış özel bir giysi ile yapılmaktadır. Yağlı güreş karakucak güreşin formüle edilmiş şeklidir.

Karakucak güreşi: Geçmişi Orta Asya’ya dayanan bu güreş stili Türkleri milli ve öz güreş stilidir. Günümüzde serbest güreş diye bilinen minder güreşi karakucak güreşin formüle edilmiş şeklidir. Karakucak güreşte pehlivanlar bacaklarına keçi kılından, sert kumaştan yapılan kısa pantolon şeklinde pırtpıt adı verilen bir giysi giyerler.

Aba güreşi: Gaziantep ve Hatay yörelerinde yapılan yöresel güreş çeşididir. Aba güreşi adını güreşçilerin giydikleri, koyun yününden ve keçi kılından el tezgahlarında dokunan abalardan almaktadır. Güreşçilerin sırtlarına birer aba giyip ayakları çıplak olarak yaptıkları güreş şeklidir.

Şalvar güreşi: Güreşçilerin geniş şalvar giyip, belden yukarısı çıplak olarak yaptıkları güreş çeşididir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.